Leveransen skjer ubetalt og uskattet fra Tyskland.
Pinterest Facebook Instagram
Filtrer

Bomullsstoffer i metermål

Knapt noen annen naturfiber danner grunnlaget for så mange forskjellige typer stoff som bomull. Fra klær til dekorasjonsstoffer og møbeltrekk - det finnes et utrolig stort utvalg av tekstiler som kan fremstilles av denne mirakelplanten. Vi forteller deg gjerne litt mer om utvinning, egenskaper og pleietips for bomullsstoffer.


Produksjon av bomullsfibre

Naturfibrene til bomullsstoffer utvinnes fra bomullsplanten, en busk som blir fra 25 cm til over 2 m høy. 

Så snart blomstene på planten har slått ut, dannes det såkalte eggstokker (fruktkapsler). Når denne kapselen til slutt sprekker opp, dukker det typiske bildet av en luftig, hvit ball opp. Dette er opptil 30 frø, hvert med 2000 til 7000 frøhår. Disse frøhårene er bomullsfibrene, som kan være mellom 15 og 50 mm lange.

De hvite fibertuftene høstes enten for hånd eller med maskin. Etter tørking av de høstede fibertuftene skilles frøhårene fra frøene i egreneringsmaskiner. Fibrene videreforedles til stiftfibergarn ved hjelp av tresylindret spinning eller rotorspinning.

I tillegg til rene bomullsstoffer blandes fibrene ofte med polyester, elastan, polyamid, viskose eller modal for å forbedre eller supplere ulike klesfysiologiske egenskaper. Dette resulterer i mange forskjellige bomullsstoffer, som denimkordfløyel,  fløyelmolletonnickijersey eller til og med svette.


Viktige egenskaper

På grunn av hulrommene og porene i fibrene blir luft fanget i bomullsfibrene, noe som isolerer og hjelper oss med å regulere kroppsklimaet. Pustende bomullsstoffer er moderat varme.

Når det gjelder fuktighet, har bomull gode egenskaper. Opptil 20 % av fibrenes egenvekt kan absorberes i damplignende væske før tekstilet føles fuktig. Væske i dråpeform absorberes raskt, og stoffet begynner heller ikke å dryppe før mer enn 60 % av egenvekten i vann er absorbert. Det skjer nesten ingen elektrostatisk oppladning fordi fibrene hele tiden holder på litt fuktighet. 

På grunn av sin finhet og mykhet er bomullsstoffer svært hudvennlige og behagelige å ha på seg. 

Rene bomullsstoffer har svært liten elastisitet og har derfor en tendens til å krølle seg. De tåler imidlertid større slitasje, da de har god slitestyrke og holdbarhet.

Inspirasjon til ditt neste syprosjekt i bomull:

  • Plagg som bukser, jeans, skjørt, dongeribukser, kjoler, bluser, skjorter, blazere, jakker, T-skjorter eller gensere.
  • Fritidsklær og arbeidsklær
  • Tilbehør som skjerf og luer
  • Sengetøy, putevar
  • Sengetøy (duker, dekketøy eller servietter)
  • Gardiner og forheng
  • Dekorasjoner av alle slag
  • Møbelstoffer


Vedlikeholdsinstruksjoner

Rene bomullsstoffer uten overflatebehandling tåler i utgangspunktet koking. Men siden det sjelden er nødvendig med så høye temperaturer ved rengjøring, anbefaler vi en normal vask på 30° ved lett tilsmussing. Stoffet kan strykes varmt (strykejern 3 punkter) og kan også tørkes i tørketrommel.

Stoffet kan blekes med klor om nødvendig. Renseri er mulig med vanlige løsemidler (perkloretylen, fluorkarbon).

I enkelte tilfeller er det imidlertid alltid viktig å følge etikettene på de respektive plaggene eller stoffene, da etterbehandlinger, fiberblandinger og ulike behandlingsmetoder kan føre til svært forskjellige pleiekrav.