Leveransen skjer ubetalt og uskattet fra Tyskland.
Facebook Instagram

Stoffleksikon


A

Acetat:

Acetat er hentet fra naturlige råvarer (bomull) i en tørrspinningsprosess. Acetat er også kjent som cuproseid eller kunstsilke. I motsetning til helsyntetisk polyester (avledet fra petroleum), kan acetat absorbere fuktighet og frigjøre den til uteluften. Klesstoffer laget av acetat er pustende, enkle å ta vare på og rynkebestandige.


B

Belegg:

Når du belegger tekstiler, påføres et plastlag på et tekstilsubstrat for å endre egenskapene til bærematerialet (f.eks. vanntetthet, slitestyrke, følelse...). Vanlige belegg er PVC, akryl og TPU belegg.


C

Coolmax®:

På grunn av sin spesielle fiberstruktur er Coolmax®-stoffer kjent for optimal fukttransport og meget god pusteevne. Fuktighet (svette, vanndamp...) transporteres til overflaten av stoffet og kan derfor fordampe spesielt raskt. Coolmax®-stoffer holder deg kjølig, tørr raskt, er pustende, lette og kan maskinvaskes.


Cordura®:

Cordura® er et spesielt robust, slitesterkt polyamidstoff. Ved produksjon av Cordura® blir kuttede polyamidfibre spunnet på nytt og deretter vevd.


D


Damask:

Damask er et stoff med et mønster innvevd i det. Mønsteret lages vanligvis ved å veksle mellom forskjellige satengvevninger.


Denim:

Twillvevd denim.


dtex:

Tex-verdien bestemmer finheten til fibre og garn (mtex, dtex, ktex). Jo høyere Tex-nummer, jo grovere garn eller fiber.


dyner:

En dyne er et allsidig dekorativt teppe som vanligvis består av tre lag: fronten, et mellomlag (fleece, ull, syntetisk...) og undersiden.


E

EN471 / EN ISO 20471:

Eurostandard for fluorescerende maling.


F

Fleece:

Fleece er stoffer laget av fibre som kleber sammen. Nonwovens brukes mest som isolasjons- eller møbelmateriale.


Forandrende / iriserende:

Iriserende stoffer endrer utseende avhengig av lysinnfall og synsvinkel på grunn av forskjellig fargede tråder på langs og på tvers.


Funksjonelt stoff / funksjonelt tekstil:

Funksjonelle tekstiler er stoffer, vevde eller strikkede stoffer med funksjonell merverdi (f.eks.: vindtett, vanntett, pustende, termoregulerende, smussavvisende, elastisk, lettstelt, varmende/kjølende...).


Fuskepels:

Fake fur er en vevd imitert pels.


G

Gabardine:

Gabardine er et spesielt glatt, tett stoff med et bratt diagonalt mønster som er skapt av twillvevingen.


Gingham sjekk:

En gingham-sjekk er en kubeformet, tofarget blokksjekk.


Gore-Tex®:

Gore- Tex®️ er varemerket til W. L. Gore & Associates. Under dette varemerket produseres membranstoffer med klimamembraner som er ideelle for alle typer friluftsklær på grunn av sine vindtette, vanntette og pustende egenskaper.


H


I

Indanthren®-farging:

Indanthrene er et syntetisk produsert fargestoff. Stoffer farget med indantrenfargestoffer har utmerket vask-, koke-, lys-, vær- og klorfasthet.


J

Jacquard:

Jacquard er stoffer med kunstnerisk vevde mønstre.


K

kbA og kbT:

kbA står for kontrollert økologisk dyrking. Bruk av kunstgjødsel, avløvingsmidler og syntetiske plantevernmidler er forbudt i økologisk landbruk. I tillegg skal gulvet ved kbA ha vært brukt uten kjemikalier i tre år. Dyrkinga skjer i blandingskultur og vekstskifte. Den ubehandlede bomullen har derfor svært lavt allergipotensial og er snill mot huden.

kbT står for kontrollert økologisk dyrehold. Dette er alltid oppgitt dersom ullen kommer fra dyr fra økologisk/biologisk oppdrett og holdes i harmoni med naturen på en artshensiktsmessig måte.


L

Loden:

Loden er slitesterke ullstoffer. Loden blir ofte bearbeidet til Walkloden (se "Walkloden").


M

Mikrofiber:

Mikrofiber er en samlebetegnelse for fibre som har en finhet på mindre enn 1 dtex.

Bomull: 1,5 – 2,5 dtex

Ny ull: 3- 6 dtex


N

Nylon:

Nylon er handelsnavnet for en syntetisk fiber laget av polyamid.


O

Øko-Tex®:

Öko-Tex er et test- og sertifiseringssystem for fibre, garn, stoffer og tekstile sluttprodukter.

Öko-Tex® Standard 100: testet for skadelige stoffer

Öko-Tex® Standard 1000: miljøvennlig produksjonssted

Öko-Tex® Standard 100plus: Produkter testet for skadelige stoffer fra miljøvennlig produksjon


P

Picque:

Picqué er et stoff med vekselvis hevede og senkede områder.


Pusteevne:

Pusteevne beskriver stoffets evne til å la vanndamp slippe ut. RET-verdien (Resistance to Evaporating Heat Transfer) indikerer motstanden til et materiale mot vanndamp. Jo lavere RET-verdi, jo bedre pusteevne.

RET 0-6: ekstremt pustende

RET 6-13: spesielt pustende

RET 13-20: tilfredsstillende pusteevne

RET 20 +: utilfredsstillende vanndamppermeabilitet


PVC-belegg:

Plastlag på baksiden av stoffet som modifiserer egenskapene til stoffet (vanntett, vindtett...)


Q


R

Ripstop:

Ripstop-stoffer veves med en spesiell teknikk og er spesielt rivebestandige. Litt tykkere tråder er integrert i det ellers tynnere stoffet med jevne mellomrom, og skaper en boksstruktur. Dette resulterer i et meget godt stabilitetsforhold og høy motstand mot riveutbredelse.


S

Softshell:

Softshell består ofte av to eller tre laminerte lag med stoff. Det ytre laget består vanligvis av et motstandsdyktig materiale som ligger over den indre klimamembranen. Membranen er en skivetynn, dampgjennomtrengelig film som gjør tekstilen vindtett, vanntett og pustende. Det indre laget er vanligvis et fôrstoff (mikrofleece, teddy...)


Slitestyrke:

Slitasjemotstanden til tekstiler måles ved hjelp av Martindale-metoden. Slitasje av et stoff simuleres ved å gni en prøve av stoffet som skal testes mot et standard ullstoff. Slitasjetallet for disse såkalte slitesyklusene måles. Jo høyere antall turer, jo mer slitebestandig er et stoff.

10 000 slitesykluser: for private husholdninger, lite bruk

15 000 rubs: for private husholdninger, regelmessig bruk

20 000 rubs: for offentlige miljøer, regelmessig bruk

30 000 rubs: for offentlige miljøer med intensiv bruk

40 000 gnisninger: for offentlige miljøer, svært mye bruk


Spandex:

Elastan er en samlebetegnelse for elastiske tråder som gir vevde og strikkede varer elastisitet og spenst. Stoffer med elastan er også mindre utsatt for å krølle seg.


T

Taft:

Taft er et skinnende, glatt stoff laget av silke eller syntetiske fibre, som oftest brukes til å fore klær.


Teddy:

Plysj med en lang haug.


TPU:

TPU står for "thermoplastic polyurethane" - en plast som kan deformeres plastisk når varme påføres.


Twill vev:

Twillveven (også kalt kypert eller kypert) er en grunnleggende vevtype for vevde stoffer. Det mest kjente twillvevestoffet er denim. Twillvev kan kjennes igjen på den skrånende ryggen.


U


V


W

Walkloden / Walk:

Fulling stoffer er vevde tekstiler hvis overflate er matteret ved fulling (skyving, komprimering, pressing i varme, sure bad).


X


Y


Z

Z liner:

En z-liner er et lag som sitter mellom overdelen og fôret på et plagg. Som regel brukes membraner eller membranmaterialer som Z-liners.