Leveransen skjer ubetalt og uskattet fra Tyskland.
Pinterest Facebook Instagram
Filtrer

Ullstoffer i metermål

Hvem drømmer vel ikke om et mykt pledd eller en edel kåpe av varmende ull? I århundrer har dette naturproduktet vært høyt verdsatt for sine egenskaper og sitt utseende i mange forskjellige utførelser. 

Derfor har vi et stort utvalg av ulldukullfrakker og walkloden i mange forskjellige farger og tykkelser. Hvis du ikke finner det du leter etter, er du velkommen til å kontakte oss, så skal vi gjøre vårt beste for å finne det perfekte produktet for deg!


Ullfibrenes opprinnelse

Dyrefibrene utvinnes når sauene klippes. Til dette formålet klippes sauene med klippemaskiner, noe som skal resultere i en helt sammenhengende ullpels (ullfleece). Deretter sorteres ullen og inndeles i bestemte kvalitetssoner. 

Deretter fjernes ullfett (lanolin), smuss og grater i en skånsom vaskeprosess. Ved behov kan vegetabilske urenheter fjernes ved karbonisering.

I det siste trinnet spinnes ullfibrene til garn. Enten blir det glatte, fine garn ved kamgarnspinning eller grovere, mer voluminøse garn ved kardespinning.

Garnet brukes deretter til å veve, strikke eller mangle et bredt utvalg av ullstoffer. 

I tillegg til rene ullstoffer berikes garnene noen ganger med syntetiske fibre for å oppnå bedre egenskaper når det gjelder pleie, slitestyrke og filtbarhet. Ullens gode egenskaper fortsetter å dominere så lenge ullinnholdet er minst 50 %.


Viktige egenskaper

Ulltekstiler har ulike isolasjonsegenskaper avhengig av garnets vekt og krølling. Finere, glattere kamgarn har færre luftlommer og gir mindre varmeisolasjon (Cool Wool). De voluminøse kardgarnene isolerer og varmer derimot svært godt på grunn av de mange luftinneslutningene; dette er for eksempel stoffer som velur eller kokt ull.

Som regel er ullstoffer (avhengig av finhetsgrad) spesielt myke og dermed svært behagelige å ha på huden. Den mykeste ullen kommer for øvrig fra merinosauer.

Ull kan absorbere opptil 30 % av sin egen vekt i damplignende fuktighet uten at stoffet føles fuktig (hygroskopisk). Kroppsvæsker som svette blir kjemisk bundet og dermed nøytralisert. På grunn av den konstante absorpsjonen av fuktighet blir stoffet nesten ikke ladet. Vann i dråpeform absorberes bare langsomt av ullen (hydrofob).


Inspirasjon til ditt neste syprosjekt i ull

  • Plagg som bukser, skjørt, kjoler, jakker, frakker, vester eller gensere.
  • tilbehør som skjerf, sjal, luer eller hansker
  • Varmt undertøy
  • Tepper
  • Gardiner eller gardiner


Vedlikeholdsinstruksjoner

Ull har svært gode selvrensende egenskaper, så før du vasker kåpen for hånd, bør du prøve å henge den ut i frisk luft i noen timer. Da vil den ubehagelige lukten forsvinne av seg selv!

Hvis en vask er nødvendig, anbefaler vi kald håndvask med spesialvaskemiddel for ull.

Rene ullstoffer må ikke tørkes i tørketrommel. Ullfibrene blir enda mer elastiske når de er våte, så stoffet bør tørkes liggende for å unngå at det deformeres. 

Strykejernet bør ikke være varmt (1 punkts stryking) og bør helst brukes med damp eller en fuktig klut. Renseri er mulig med perkloretylen. Stoffet bør ikke blekes.

I enkelte tilfeller er det imidlertid alltid viktig å følge etikettene på de respektive plaggene eller stoffene, da etterbehandling, ulike behandlingsmetoder eller blandede garn kan føre til ulike pleiekrav.